Onderzoeks- en adviesbureaus, consultants en technologiebedrijven weten het zeker: er gaat ontzettend veel geld verdiend worden met decision management (bedrijfsregels, algoritmen en analytics). Maar wat zijn de opties om daadwerkelijk geld te verdienen met decision management? Oftewel, welke business modellen zien we op dit moment in ‘decision management’ land? In dit artikel geven we een overzicht van een aantal business modellen.

Business model 1: sell a product

Het eerste business model is het verkopen van software om beslissingen (en onderliggende bedrijfsregels) te eliciteren, ontwerpen, specificeren en executeren. Op dit model zijn verschillende variaties van toepassing, bijvoorbeeld het leveren van de software als open source of als Software As A Service (SAAS). Dit model wordt toegepast door softwareleveranciers.

Business model 2: create a model

Het tweede business model is het eliciteren, ontwerpen en/of specificeren van beslismodellen (en bedrijfsregelset) voor derde partijen. Dit model wordt toegepast door softwareleveranciers die naast software ook de service leveren dat haar eigen medewerkers de kopende organisatie helpen beslismodellen te eliciteren, ontwerpen en/of specificeren. Naast softwareleveranciers wordt dit model ook veelvuldig toegepast door system integrators en consultants.

Business model 3: value adding model

Het derde business model is het toevoegen van een beslismodel/bedrijfsregels aan een fysiek product met als doel het product ‘slimmer’ te maken. Hiermee wordt een zogenaamde ‘smart device’ of ‘smart product’ gecreëerd. Dit model wordt voornamelijk toegepast door producenten van fysieke producten. Voorbeelden van dit soort fysieke producten zijn de smart-luier, smart-tandenborstel, slimme fietsbel en allerlei fitness apparaten.

Business model 4: value adding model (2)

Het vierde business model is een variant op het derde business model. In dit geval wordt een beslismodel niet toegevoegd aan een fysiek product maar aan een dienst. Op basis van de beschikbare data van een klant wordt met behulp van een beslismodel een klant-specifiek rapport gegenereerd. Dit rapport geeft bijvoorbeeld een overzicht van de nieuwste trends, actuele uitdagingen in de branche en mogelijke oplossingen. Waar klanten vroeger moesten betalen voor dit soort rapporten, wordt dit in dit business model gratis geleverd. Op basis van dit rapport hoopt een organisatie nieuwe leads te generen. Dit business model zien we steeds meer terug bij business consultants en advocatenkantoren.

Business model 5: decision as a service

Het vijfde business model is het verkopen van beslissingen aan derden. Dit model wordt toegepast door organisaties die ‘unieke’ kennis over specifieke beslissingen bezitten welke derden willen aanschaffen. Hierbij neemt de afnemer een abonnement of betaalt de afnemer per keer dat een beslissing genomen dient te worden. Dit business model zien we steeds meer terug bij business consultants, advocatenkantoren en zogenaamde boetiek shops.

Business model 6: data as a service / value adding data

Het zesde business model is het verkopen of aanbieden van data aan derden. Hierbij wordt dus niet de beslissing zelf als een dienst aangeboden, maar de data die andere organisaties kunnen gebruiken om hun eigen beslissingen te simuleren of optimaliseren. Dit business model wordt toegepast door veel verschillende bedrijven. De data wordt op verschillende manieren verzameld, bijvoorbeeld cookies en bonuskaarten. Daarnaast is er ook een specifieke tak van bedrijven die als core business data verzamelen hebben.

Business model 7: the decision marketplace

Het zevende model is gebaseerd op het koppelen van organisaties die een bepaalde beslissing als een service willen aanbieden en klanten die geïnteresseerd zijn in deze beslissingen. Een voorbeeld van een marktplaats is Algorithmia.

Herkent u nog andere business modellen? Wij verwijzen u graag naar de comments.

Mede-Auteur: Koen Smit