Tiktok wordt vaak beschreven als een social media netwerk of social media app. Nu het interessante feitje: TikTok is geen social media netwerk! Het is in die zin dan ook niet te vergelijken met Facebook, Instagram, Snapchat of welk willekeurig ander social media netwerk dan ook. De beste manier om TikTok te beschrijven? Een entertainment netwerk? Of misschien is de volgende volzin een goede beschrijving: een  streaming-service waarop je kan abonneren om ‘korte filmpjes’ te kijken vanaf een apparaat met een internetverbinding.” Deze laatste zin is bewust grotendeels gekopieerd van de website van Netflix omdat TikTok qua structuur meer op Netflix dan op de eerder genoemde social media lijkt.

Waarom is TikTok geen social media netwerk?

Sociale media netwerken verspreiden, zoals de term eigenlijk al aangeeft, informatie op basis van het sociale online netwerk waarin jij je bevindt. Concreet betekent dit het volgende: jij krijgt berichten te zien die personen uit jouw ‘online sociale kring’ zelf maken of interessant vinden. In technische termen betekent dit dat een social media netwerk een social graph als onderliggende structuur toepast.

TikTok gebruikt zelf ook een social graph maar dan als secundaire (infra)structuur. In de app staat de social graph zelf in een apart tabje. De primaire structuur die TikTok toepast is een zogenaamde interest graph. Dit betekent dat de app leert wat jouw interesses zijn en op basis daarvan de filmpjes kiest die worden voorgeschoteld. Of te wel wanneer jouw ‘online sociale kring’ alleen maar filmpjes plaatst die niet aansluiten bij jouw interesses, dan zul je deze niet zien. En bestaat je tijdlijn alleen maar uit filmpjes van vreemde.

Hoe TikTok sneller dan zowel Netflix maar ook dan de ‘traditionele’ sociale netwerken (Facebook, Instagram, SnapChat, etc…) leert wat je interesses zijn? Dat is voor een andere keer.