Wat staat er op het menu?
In het nummer ‘Big City’ van Tol Hansse uit 1993 werden de woorden “Waar je broodjes kaas kon halen. Eet je nou in alle talen Shoarma, loempia, saté…..” gezongen, wat verwees naar de uitbreiding van voedselvariëteiten in Amsterdam. Een variëteit in voedsel waar je op festivals en concerten ook nog wel eens mee verrast wordt. Niet per se de gerechten maar wel de onbekendere aanbieders zijn vaak het verrassende element op deze evenementen, maar dit is aan het veranderen. Waar voorheen specifieke en ‘kleine/rustieke’ foodtrucks te vinden waren, zien we nu dat grote quickservice restaurants (QSR) de markt betreden door hun restaurant op wielen te zetten.
Wat zijn de ingrediënten?
Foodtrucks zijn natuurlijk kleiner dan de panden waar de QSR’s normaal zijn gevestigd. Hoe zorgen de restaurants er dan toch voor dat zij via de foodtrucks hun menu kunnen aanbieden? Dit komt doordat het QRS een selectie maakt van de bestverkochte iconische gerechten en alleen deze gerechten worden aangeboden in de foodtruck. Dit zorgt ervoor dat ze een beperkte keuken kunnen hanteren maar in ieder geval omzet kunnen realiseren. Dat deze strategie succesvol lijkt, blijkt uit de beschikbare verkoopcijfers die hierover bekend zijn. Daarnaast zijn er ook restaurants die variëren met het aanbod, zij kijken dan per locatie en tijdstip welke producten er worden geserveerd. Een voorbeeld hiervan is McDonalds die foodtrucks heeft die alleen Big Mac’s en Franse Frietjes verkoopt maar ook foodtrucks hebben die alleen Milk Shakes en McFlurries verkopen. Een andere oplossing die door een aantal ketens op sommige locaties wordt gekozen: niet werken met een foodtruck maar met foodtrailers. Door de extra ruimte kunnen zij zo meer gerechten van hun bestaande kaart aanbieden.
Wie zijn er al aan het koken?
Nadat onder andere McDonald’s, Subway en Burger King hun eerste kleine stapjes hadden gezet in 2014 en 2015, is de inzet van foodtrucks door QSR’s eigenlijk langzaam weer onder de radar verdwenen. Sinds 2020 zien we een kleine opleving, waarbij we kunnen stellen dat die in 2023 wel volledig terug is. Burger King en McDonald’s hebben onder andere in Duitsland, Spanje, Nederland en Groot-Brittannië foodtrucks ingezet op meerdere festivals (o.a. Vunzige Deuntjes, Macumba, Full Force Festival en Splash Festival), sportevenementen (o.a. WK-Darts) en concerten.
De witte of blauwe brigade?
Het inzetten van foodtrucks is vanuit het waardeketenperspectief een volledig zichtbare component voor de gast. Wel dienen de QSR’s er rekening mee te houden dat zij een beperkter menu dan normaal aanbieden en dit op een goede manier naar de gast communiceren. Maar de foodtrucks hebben vanuit een waardeketenperspectief wel een voordeel op andere foodtrucks zowel de logo’s, merken, gerechten en smaak zijn herkenbaar voor de consumenten. Dus wanneer je als festivalbezoeker zeker wilt weten hoe je eten smaakt, is een foodtruck met een bekend logo vaak een eenvoudige keuze…….
Auteurs: Martijn Zoet en Evelien Vlijm