Wat staat er op het menu?

Nu de schaduw van de coronapandemie langzaam vervaagt, herleeft het verlangen naar reizen en groeit het enthousiasme voor nieuwe avonturen. Maar wat voor een avonturen wil de huidige reiziger dan beleven? Natuurlijk blijft de traditionele zon, zee en strand in trek en hetzelfde geldt voor de city-trip. Maar daarnaast zijn er ook toeristen die kiezen voor inheemse-geleide toeristische ervaringen. Een voorbeeld hiervan is de Wukalina Walk in Tasmanië, verzorgd door de inheemse Palawa-gemeenschap.

Wat zijn de ingrediënten?

We kennen al geruime tijd tours en activiteiten waarbij standaard een lokale gelegenheid wordt aangedaan. Vaak worden dan dorpjes of andere (heilige) plekken van inheemse gemeenschappen bezocht. Sommige van deze tours werken hierbij niet of zeer beperkt samen met de inheemse gemeenschap en gebruiken deze plekken en gewoonte puur voor toeristische doeleinden. Wel wordt er steeds meer gedaan tegen deze vorm van toerisme, en hieruit ontstaan nieuwe vormen waarbij de inheemse gemeenschap en haar gebruiken leidend zijn. Op dit moment zien we met name twee vormen ontstaan: dagtripjes (vergelijkbaar met de huidige dagtripjes) en het daadwerkelijk meerdere dagen op pad zijn met de inheemse gemeenschap.

Wie zijn er al aan het koken?

Naast de Wukalina Walk in Tasmanië zijn er meerdere door inheemse gemeenschappen geleide toeristische ervaringen. Een ander voorbeeld is Arctic Bay Adventures, waarbij tours worden geleid door de Inuit. En naast deze twee ervaringen zijn er nog andere voorbeelden te vinden in landen zoals Kenia, Tanzania, Fiji, Costa Rica, Australië en de Verenigde Staten.

Inheemse-geleide toerisme bevindt zich tussen de op maat gemaakte en gestandaardiseerde product fase, wat betekent dat er al partijen zijn die inheemse-geleide toeristische ervaringen als standaardproduct aanbieden. Je kunt deze dus gewoon via je mobiel boeken. Echter, ondanks de mogelijkheden is het aanbod nog beperkt en is het belangrijk om te controleren op welke locaties deze ervaringen beschikbaar zijn.

De witte of blauwe brigade?

Inheemse-geleid toerisme vormt vanuit het perspectief van de waardeketen een volledig zichtbare component voor de gast. Het is echter voor de gast, tijdens het boekingsproces, niet altijd duidelijk of het gaat om een inheemse-geleide of een inheemse-exploiterende toeristische ervaring. Dit betekent dat inheemse-geleide ervaringen extra aandacht moeten schenken aan de communicatie met de gast om duidelijk te maken dat de inheemse bevolking op één staat en de toeristisch ervaring op twee.

Auteur: Martijn Zoet en Amy Kitchiner