Wat staat er op het menu?

Één van de grootste hypetermen van deze tijd is Artificial Intelligence, en we zien dat deze technologie steeds vaker wordt toegepast in de voedingsindustrie. Één gebied waar steeds meer AI wordt toegepast is het creëren van recepten voor diverse soorten drankjes. Een prominent voorbeeld hiervan is de lancering van Coca-Cola® Y3000 Zero Sugar, een drankje dat ontwikkeld werd door een samenwerking tussen menselijke expertise en kunstmatige intelligentie.

Wat zijn de ingrediënten?

Om recepten te laten bedenken en schrijven door een computer heb je allereerst een analysevraag en een algoritme nodig dat deze analysevraag beantwoordt. De analysevraag in dit geval is: creëer een recept dat zorgt voor een optimale verkoop. Het algoritme heeft data nodig om deze vragen te kunnen beantwoorden. Data die wordt gebruikt om deze recepten te creëren zijn: reviews, huidige recepten, verkoopcijfers, etc. Deze data worden verwerkt en geanalyseerd wat uiteindelijk leidt tot een nieuw recept.

Wie zijn er al aan het koken?

Coca-Cola is niet de enige organisatie die experimenteert met AI voor het creëren van recepten. Andere bedrijven en organisaties die zich hiermee bezighouden, zijn onder andere Viva Kola voor frisdranken, Hell Energy voor energiedranken, de Universiteit van Adelaide voor bier en Mackmyra voor whisky. Voor sommige is dit een marketing stunt maar andere zoals Mackmyra hebben al hun tweede Blend: de
INTELLIGENS AI:02 te koop staan.

Het (mede)creëren van recepten door AI bevindt zich, ondanks de hiervoor genoemde voorbeelden, nog in de genesisfase (beginfase), wat betekent dat verschillende bedrijven en universiteiten er volop mee experimenteren maar het nog niet standaard in de werkzaamheden verwerkt zit. Het wordt door de buitenwereld nog steeds gezien als iets anders, verrassends en onderscheidend. Mede doordat de investering om het te realiseren vrij groot is. De huidige implementaties worden dan vooral ook gedreven door organisaties die echt geloven in een data-gedreven aanpak. Maar daarnaast ook door marketeers en tech-enthousiastelingen binnen organisaties.

De witte of blauwe brigade?

Het creëren van recepten door AI is vanuit het waardeketenperspectief een onzichtbare activiteit voor de klant. Het is namelijk onderdeel van het interne proces van de organisaties en de gast ziet alleen het eindresultaat: het drankje. Wanneer organisaties hierin verandering willen brengen zullen zij hiervoor een oplossing moeten verzinnen. Zoals Coca-Cola met een grote marketingcampagne of Mackmyre met de naam van het product.

Auteur: Martijn Zoet, Reviewer: Amy Kitchiner