Wat staat er op het menu?

Waar we in deze artikelen meestal vrij luchtige onderwerpen behandelen is het deze week tijd voor een zwaarder onderwerp. De meeste gasten die een hotel bezoeken zijn goedwillend en hebben geen kwaad in de zin. Helaas geldt dit niet voor alle gasten en hebben hotels te maken met ongewenste prostitutie, seksuele slavernij en mensenhandel. Om dit te voorkomen hebben grote hotelketens vaak programma’s geïmplementeerd voor hun personeel waarin ze worden getraind dit soort ongewenste situaties te herkennen en de juiste maatregelen te ondernemen. Daarnaast zijn er tegenwoordig steeds meer hulpmiddelen om dit soort situaties te monitoren, zoals het gebruik van Artificial Intelligence.

Wat zijn de ingrediënten?

Bij de uitvoering van ongewenste prostitutie, seksuele slavernij en/of mensenhandel worden de foto’s van de slachtoffers vaak gemaakt in hotel- of motelkamers. Doordat deze foto’s worden genomen en worden geplaatst op webpagina’s, is het van essentieel belang dat middels deze foto’s er kan worden gedetecteerd in welk hotel deze zijn gemaakt. Om deze herkenning mogelijk te maken heeft de AI enerzijds de foto van de het slachtoffer nodig en anderzijds een database met foto’s van verschillende hotels. Wanneer een foto van een slachtoffer op een website of forum verschijnt start de AI de herkenning om te identificeren in welk hotelketen of individueel hotel dit plaatsvindt. Deze gegevens kunnen door zowel opsporingsdiensten als hotels worden gebuikt om ongewenste activiteiten op te sporen in hun panden.

Wie zijn er al aan het koken?

Op dit moment wordt deze technologie met name ontwikkeld door wetenschappers en groepen open source data scientists. Daarnaast wordt de huidige implementatie van het systeem met name door onderzoekers van mensenhandel gebruikt. Een expliciet voorbeeld is het National Center for Missing and Exploited Children. Hierbij dient wel de opmerking te worden gemaakt dat dit vaak nog beperkte pilots zijn. Waarmee we dan ook stellen dat het gebruik van AI voor monitoren van ongewenste prostitutie, seksuele slavernij en/of mensenhandel zich in de genesisfase bevindt.

De witte of blauwe brigade?

Het monitoren van ongewenste prostitutie, seksuele slavernij en mensenhandel bevindt zich vanuit het waardeketenperspectief in het onzichtbare spectrum. Het is namelijk onderdeel van het interne proces van de organisaties. Voor dit onderwerp is het misschien ook beter om niet elke gast hiermee te confronteren. Wanneer organisaties toch aan hun gasten willen communiceren dat zij bezig zijn met het actief monitoren van illegale activiteiten dienen zij hiervoor een oplossing te verzinnen. Een voorbeeld hiervan kan zijn extra marketing rondom dit onderwerp.

Auteurs: Martijn Zoet en Evelien Vlijm